“Valmiermuižas alus” radījis 42 grādus stipru “alu” – degalu

Atzīmējot Miķeļdienu, rudens saulgriežus un ražas svētkus, alus darītava „Valmiermuižas alus” laiž klajā Latvijā līdz šim nebijušu brūvējumu – degalu. To gatavo, dedzinot „Valmiermuižas” gaišo alu. Ieguldījumi „Valmiermuižas Degalū” sasniedz 50 tūkstošus eiro. Tas radīts kā latviska alternatīva kalvadosam, grapai un tiem līdzīgiem dzērieniem.

„Tā ir mana atbilde francūžiem, itāļiem un citām tautām ar senām brūvēšanas tradīcijām,” saka Aigars Ruņģis, „Valmiermuižas alus” saimnieks. „Latvijā alus darīšanai ir senas tradīcijas tāpat kā Francijā sidram un Itālijā vīnam. Secīgi – Francijā lepojas ar prasmi no sidra darīt kalvadosu, bet Itālijā – iegūt grapu. Savukārt gardēžiem Latvijā līdz šim trūka unikālā, Latvijai raksturīgā degalus.”
Degalu brūvē no augstvērtīga „Valmiermuižas” gaišā alus ziemas mēnešos. No 500 ml alus iegūst 50 gramus degalus. Tas piemērots pasniegšanai restorānā no „špicglāzītes” pēc sātīgas maltītes grapas un kalvadosa vietā, pēc mājas viesībām kā „ceļakāja”1, vai līdzi ņemšanai uz citu valsti kā ciema kukulis.
Investīcijas ieguldītas alus dedzinātavas iegādē. To pēc īpaša „Valmiermuižas alus” pasūtījuma izgatavoja specializēts ģimenes uzņēmums Vācijā. „Mūsu jaunā dedzinātava ir īsta vīru rotaļlieta, ar kuru vēl ilgi atklāsim jaunas garšas. Šobrīd piedāvājam svaigi dedzinātu degalu. Lai tas saglabātu miežu iesala aromātu un vieglu apiņu rūgtuma pēcgaršu, alu dedzinām tikai vienu reizi. Iegūstam degalu 80 grādu stiprumā, pievienojam tam akas dzīļu ūdeni, saldējam un filtrējam,” stāsta A. Ruņģis.

„Bet pēc gada pirmo reizi izgaršosim degalu, ko nupat noguldījām šerija ozolkoka mucās.”
Degalus jau šobrīd ir nopērkams „Valmiermuižas alus” tirgotavās Rīgā un Valmiermuižā, kā arī būs baudāms labākajos restorānos Latvijā un Igaunijā.
Uzziņai
“Valmiermuižas alus” ir maza muižas alus darītava pie Valmieras, kuras mērķis ir attīstīt alus baudīšanas kultūru Latvijā, lai atgrieztu alu uz svinību galda. „Valmiermuižas alus” tirgū ienāca 2009. gada pavasarī. 100% „Valmiermuižas alus” darītavas kapitāldaļu pieder SIA „Valmiermuižas ieguldījumu fonds”, kas dibināts ar nolūku attīstīt „Valmiermuiža” zīmolu ilgtermiņā, popularizēt Valmiermuižu kā gardēžu tūrisma ceļa mērķi un sekmēt Valmiermuižas alus eksportu. 60% fonda daļu pieder alus darītavas saimniekam Aigaram Ruņģim, 24% Austrijas ieguldījumu fondam “Industrieliegenschaftenvervaltungs AG” (ILAG) un 16% Austrijas uzņēmumam „Alcor”.
Pašreiz „Valmiermuižas alus” klāstā ir gaišais, tumšais un kviešu alus, alus kokteilis „Frišs” ar plūškoka zelteri, un pēc oriģinālām receptēm nelielā daudzumā brūvēts alus par godu svētkiem. Šobrīd „Valmiermuižas alus” attīsta arī bezalkoholiskos dzērienus – iesala dzēriens „Zelta Zirgs”, un brūkleņu un cidoniju zelteri „Gardu muti”.

You may also like...

Atbildēt

Ja Tev patīk šī lapa, seko mums un iesaki to tālāk!