Auksti ēdieni karstai vasarai.

Vasaras straujo tuvošanos varam izbaudīt jau maijā, kad termometra stabiņš pārsniedz 20 grādus un saule sāk arvien vairāk karsēt. Cilvēki savu brīvo laiku cenšas pavadīt tuvāk pie dabas – savos piemājas pagalmos,  pie jūras vai jebkur citur, tālāk no pilsētas milzīgās kņadas un smacīgā gaisa. Arī ēdienu ziņā meklējam kaut ko atvēsinošu un, protams, veselīgu. Viennozīmīgi vasaras top viens ēdiens ir aukstā zupa, taču tās pagatavošanas veidi un sastāvdaļas ir visdažādākās, tādēļ piedāvājam receptes, kas atbilstu katra gaumei.

Dodamies uz savu piemājas dārzu vai tuvāko tirdziņu, kur varēsim atrast gandrīz visas nepieciešamās sastāvdaļas, lai pagatavotu brīnišķīgi gardu, karstai vasaras dienai piemērotu auksto zupu.



Aukstā  skābeņu zupa.

Sastāvdaļas:

700 g ūdens,

400 g skābeņu,

30 g loku,

10 g diļļu un pētersīļu zaļumu,

2 olas,

100 g svaiga gurķa,

100 g skāba krējuma,

sāls, cukurs

Skābenes noskalo, notecina sietā, sagriež salmiņos, liek verdošā  ūdenī, vāra 8-10 minūtes, tad atdzesē. Lokus sīki sasmalcina, pārkaisa ar sāli un saspiež, līdz tie kļūst mīksti. Svaigu nomizotu gurķi sagriež salmiņos. Atdzesētām skābenēm pievieno sāli, cukuru, lokus, sasmalcinātus diļļu un pētersīļu zaļumus, gurķi, izmaisa un nogaršo.

Skābeņu zupu lej šķīvī, pieliek uz pusēm pārgrieztu, cieti novārītu olu, skābu krējumu.


Tiem, kam nepatīk ilgi laiku pavadīt virtuvē gatavojot, ideāli piemērota būs aukstā dārzeņu zupas recepte.



Aukstā  dārzeņu zupa

Sastāvdaļas:

800 g ūdens,
300 g ziedkāpostu,
100 g burkānu,
50 g izlobītu zaļo zirnīšu,
50 g svaiga gurķa,
1 cieti novārīta ola,
100 g skāba krējuma,
sāls, cukurs,
diļļu un pētersīļu zaļumu

Sagrieztus burkānus, sadalītus ziedkāpostus, zaļos zirnīšus vāra sālsūdenī, līdz tie mīksti. Tad atdzesē, pievieno sagrieztu gurķi, cieti vārītas olas daiviņas, skābu krējumu, sasmalcinātus zaļumus.


Visbiežāk cilvēkiem tradicionālā aukstā zupa asociējas tieši ar šo recepti:



Aukstā  biešu zupa

Sastāvdaļas:

500 g rūgušpiena,
400 g jauno biešu (saknes ar lapiņām)
70 g svaigu gurķu,
2 cieti novārītas olas,
50 g skāba krējuma,
20 g loku,
dilles, sāls, cukurs

Jaunās bietes  vairākos ūdeņos noskalo, sīki sagriež, liek katliņā, pārlej ar verdošu ūdeni, līdz tās nosegtas, un tvaiko, pēc tam atdzesē.

Rūgušpienu sakuļ, pievieno tvaikotās bietes ar visu šķidrumu, sāli, cukuru, izmaisa, nogaršo. Tad pieliek mazos kubiņos sagrieztu gurķi, cieti novārītu olu daiviņas, sasmalcinātus lokus, dilles, skābu krējumu.

Auksto biešu zupu gatavo arī no vārītām bietēm. Rūgušpienu sakuļ, pielej nedaudz uzvārīta, atdzesēta ūdens, sāli, cukuru, skaidiņās vārītas bietes, svaigu gurķi, redīsus, cieti vārītu olu, lokus un dilles, skābu krējumu.


Neatņemama vasaras saldo ēdienu sastāvdaļa, protams, ir zemenes. Kas gan var būt labāks par zemenēm ar pienu? „Zemeņu krēma” recepte būs ideāla visiem saldumu mīļiem.



Zemeņu krēms

Sastāvdaļas:


100 g zemeņu,

80 g salda krējuma,
40 g cukura,
40 g piena,
1 ola.
4 g želatīna

Olas dzeltenumu ar daļu cukura saputo, pievieno uzvārītu  pienu, maisot karsē, līdz masa sabiezē, tad pievieno uzbriedinātu želatīnu, maisot izšķīdina un atdzesē. Krējumu saputo ar atlikušo cukuru, pievieno olu un piena maisījumu, zemeņu masu un izcilā.

Pilda saldējuma trauciņos. Rotā ar zemenēm un putukrējumu.


Visbeidzot, vasarā viss, kas nepieciešams karstā dienā, lai justos lieliski, ir atspirdzinošs dzēriens:


Rabarberu kvass

Sastāvdaļas:

200-25o g rabarberu kātu,
1 l ūdens,
75 g cukura,
5-10 g rauga,
10 g iesala ekstrakta vai ogu (dzērveņu, zemeņu u.c.) sulas

Rabarberu kātus noskalo, sagriež plānās ripiņās, pārlej ar ūdeni, uzvāra un patur 2-3 stundas, tad izkāš. Šķidrumam pievieno cukuru, iesala ekstraktu vai ogu sulu, atšķaidītu raugu un siltā vietā  raudzē 6-8 stundas. Pēc tam atdzesē un pasniedz vai pilda pudelēs un uzglabā vēsumā.5


Labu apetīti visiem gardēžiem!


Bildes no –
1. auksta biešu zupa- http://farm4.static.flickr.com/3232/2863519642_e8bb912896.jpg
2. skabenu- http://img.recipezaar.com/img/recipes/17/10/76/thumbs/picUJybxB.jpg
3. zemenu krems http://www.armilestibu.lv/images/upload/quiz/205.jpg

1 Response

Atbildēt

Ja Tev patīk šī lapa, seko mums un iesaki to tālāk!