Dzeguze

Dzeguzes „ku-kū” ir pavasara vēstnesis ne tikai Eiropā, bet arī Āzijas ziemeļos. Šis putns ir labi zināms ar to, ka tam ir paradums dēt olas citu putnu ligzdās, tādējādi rūpes par pēcnācējiem uzliekot citiem.

No ziemošanas vietām Āfrikā un Āzijas dienvidaustrumos dzeguzes atgriežas aprīļa beigās – maija sākumā. Tās apmetas daļēji atklātās teritorijās, piemēram, piekrastēs, kalnos, bieži redzamas mitrās vietās, bet izvairās no pilsētām, ciemiem, arī pilsētu parkiem.

Lidojot Parastā dzeguze (cuculus canorus) nedaudz atgādina zvirbuļvanagu sava svītrainā vēdera un spārnu smailo galu dēļ. Uzskata, ka šī līdzība palīdz aizbiedēt no ligzdas tās saimnieku.

Maija beigās dzeguze iedēj olas apmēram deviņās ligzdās, katrā no tām tikai vienu olu. Olas parasti tiek dētas tādas pašas sugas, kāda bijusi dzeguzes  audžuvecākiem, putnu ligzdās. Būtiski ir izgrūst vienu īsto olu, lai olu skaits ligzdā nemainītos.

Bieži vien dzeguzes mazulis izšķiļas pirmais, jo inkubācjas periods ir īsāks, salīdzinot ar citām putnu sugām). Tad, kaut arī vēl akls, tas izgrūž pārējās olas no ligzdas, lai saņemtu visu pienesto barību. Arī, ja putnēni ir jau izšķīlušies, dzeguzēns tik un tā tos izgrūdīs no ligzdas. Dažkārt dzeguzes mazulis pieprasa savu tiesu tik cītīgi, ka to baro ne tikai audžuvecāki, bet arī citi putni. Lai cik dīvaini tas neliktos, audžuvecāki nesaprot, ka ir apmuļķoti, pat tad, kad putnēns izaudzis vairās reizes lielāks kā viņi paši.

Ligzdu dzeguzēns pamet, kad ir trīs četras nedēļas vecs un 50 reižu lielāks kā izšķiļoties. Ziemot tas dodas augustā – septembrī, tas ir, krietni vēlāk nekā pieaugušie putni, un spēj atrast ceļu uz vietām, kur nekad nav bijis.

 

Interesanti:

 

  • Dzeguzes savas olas visbiežāk dēj niedru strazda, cielavas un sarkanrīklītes ligzdās;

 

  • Pieaugušas dzeguzes lielums ir apmēram 33 cm;

 

  • Pasaulē ir 130 dzegužu sugas, no kurām citus putnus kā audžuvecākus izmanto  tikai 50 – pārējās savus mazuļus pieskata pašas;

 

 

  • Skrējējdzeguze joņo ar ātrumu 25 km/h (ātrāk kā vairums ķirzaku un čūsku) un medījumu nogalina, sitot to pret zemi;

 

  • Dzeguzēm līdzīgi putni ir turako, kas dzīvo Āfrikas mežos. Pasaulē ir 20 turako sugas un gandrīz tās visas, atšķirībā no dzeguzēm, ir skaistās krāsās;

 

  • Dzeguzēns dažkārt ir par smagu ligzdai, tad ligzda nokrīt;

 

  • Vairums valodu dzeguze savu nosaukumu ieguvusi savas balss dēļ (franču coucou, angļu cuckoo; holandiešu koekoek, krievu kukuška un japāņu kakko).

Atbildēt

Ja Tev patīk šī lapa, seko mums un iesaki to tālāk!