Kurš izgudroja pasterizāciju?

Tas bija 27. decembra jubilārs Luijs Pastērs (1822-1895). Kas īsti ir pasterizācija? Patiesībā, tas ir medicīnisks termins, ar ko apzīmē konservēšanu ar karsēšanas metodi. Tā ir produktu karsēšana, kas iznīcina daļu tajā esošo baktēriju, nesabojājot pašu produktu. Tā ‘tiek galā’ arī ar rauga un pelējuma sēnēm.

Pastāv divu veidu pasterizācija- lēnā un ātrā. Lēnā pasterizācija nozīmē produkta ilgu karsēšanu nedaudz vairāk kā 60 grādos. Ātrā, savukārt, produktu karsē augstā temperatūrā līdz pat 90 grādiem. 100 grādos gan nē, citādi procesu jau dēvētu vienkārši par karsēšanu.

Luijs Pastērs ir franču ķīmiķis. Viņš savas karjeras laikā īpašu uzmanību pievērsa ūdens ķīmiskajam sastāvam un uzskatīja, ka tajā esošās baktērijas izraisa nopietnas slimības. Vēl Pastērs pievērsās imunoloģijas pētījumiem un izstrādāja vakcīnas. Pētot dažādus produktus, to ķīmiskās īpašības un mikrobus, Pastērs eksperimentu rezultātā nonāca līdz metodei, ko mūsdienās saucam par pasterizāciju. Tā būtiski izmainīja produktu uzglabāšanas termiņu un pārtikas patēriņu. Šodien mēs ikdienā lietojam pasterizētu pienu, krējumu, augļus, ogas, sulas un citus dzērienus. Un šis process pasargā mūs no dažādu kaitīgu un veselībai bīstamu mikrobu nonākšanas mūsu organismā. Paldies Luijam!

You may also like...

Atbildēt

Ja Tev patīk šī lapa, seko mums un iesaki to tālāk!